Cifrele care-ți dau fiori reci: se pierd bani pe bandă rulantă din cauza războiului. Cât ne va costa această dramă, pe fiecare dintre noi

de: Mădălina Bahrim
31 05. 2022

Chiar dacă numai două state sunt implicate în conflictul militar din țara vecină, consecințele economice se vor răsfrânge asupra întregii comunități europene. Conform datelor disponibile până la acest moment, numai din perturbările de pe lanțurile de aprovizionare se conturează pierderi uriașe.

Pandemia din ultimii doi ani a deteriorat lanțurile internaționale de aprovizionare. Știm cu toții de celebra criză de cipuri, de exemplu, însă războiul din Ucraina a acutizat situația și a extins aria de produse ce riscă să devină tot mai greu de găsit, de transportat, etc.

Pierderile sunt devastatoare și ne întrebăm de unde vom putea suporta aceste găuri în economie

Acum, după doi ani duri de pandemie și aproximativ trei luni de război dramatic, perturbările lanţurilor de aprovizionare ar putea costa economiile europene până la 920 miliarde euro la nivelul PIB.

În condițiile în care economiile se confruntă deja cu deficit bugetar, cu inflație și alte elemente negative, nu rămâne decât să ne întrebăm cât de dur va fi impactul acestor găuri financiare în economiile noastre naționale.

Analiștii financiari spun că războiul a spulberat speranțele pe care le aveam ca, la finele pandemiei, economiile să renască din cenușă. Acea redresare economică, despre care vorbeau inclusiv guvernanții români, pare tot mai departe, pe măsură ce bombardamentele nu mai contenesc la graniță.

„Deşi consensul experţilor este că Europa va evita recesiunea în acest an, combinaţia dintre pandemia de COVID-19 şi războiul din Ucraina are potenţialul de a avea un impact semnificativ asupra economiei europene, provocând o încetinire semnificativă a creşterii.

Deşi înainte de război se aştepta un fel de normalizare a lanţurilor de aprovizionare în a doua jumătate a anului 2022, acum nu ne aşteptăm ca acest lucru să se întâmple înainte de 2023, poate chiar nici până în 2024, în funcţie de modul în care evoluează războiul”, consideră Jean-Marc Ollagnier, CEO al Accenture în Europa.